Διάβασα ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στην εξίσωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης και υποκλίθηκα ακόμη μία φορά στην ασχετοσύνη και τον αρπακολισμό αυτών που μας κυβερνάνε.
Και να σας πω το γιατί:
Μία καλή και καλο-συντηρημένη εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης θα δώσει στο χώρο μας –όχι στο λεβητοστάσιο- στην καλύτερη περίπτωση 10 kWh θέρμανση ανά λίτρο καυσίμου.
Αν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανέβει στα 1,40 Ευρώ/λίτρο, αυτό μεταφράζεται σε 0,14 Ευρώ/kWh.
Έλα μου όμως, που το ακριβότερο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ (πάνω από 2000 kWh με όλα μέσα) τιμολογείται σήμερα προς 0,127 Ευρώ/kWh.
Έρχεται λοιπόν σε κάποιον τουλάχιστον 10% φτηνότερα η ηλεκτρική θέρμανση.
Και αυτό το 10% είναι άκρως συντηρητικό γιατί δεν έχουν υπολογιστεί:
α) το κλέψιμο κατά την παράδοση του πετρελαίου
β) η σπατάλη ενεργείας που προκαλείται από την μη ύπαρξη αντιστάθμισης εξωτερικής θερμοκρασίας στις παλαιότερες εγκαταστάσεις (~25-30%) και στις νεώτερες με το σύστημα της αυτονομίας (~10-15%).
γ) οι χαμηλοί βαθμοί απόδοσης των «γερασμένων» λεβήτων
δ) ο ετεροχρονισμός στις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων της ίδιας πολυκατοικίας
και τόσα άλλα...
Αν κάποιος πάει ένα βήμα παραπέρα και εγκαταστήσει στους χώρους του σπιτιού του αντλίες θερμότητας (heat pumps) τότε το κόστος θέρμανσής του θα πέσει κάτω από το μισό.
Για μία αντλία με κινητήρα inverter και περιοχή σαν την Αττική, όπου οι ημέρες με θερμοκρασία κοντά στο μηδέν δεν ξεπερνάνε τα 1-2 δεκαήμερα, ένας μέσος ετήσιος συντελεστής COP της τάξης του 2,0-2,5 αποτελεί μία αρκετά συντηρητική παραδοχή.
Αν βέβαια μιλήσετε με κανέναν που θέλει να σας πουλήσει αντλίες θερμότητας θ’ ακούσετε 3,0-3,5 ίσως και 4,0. Αγνοήστε τον, απλά παπαγαλίζει τον συντελεστή για εξωτερική θερμοκρασία 15β Κελσίου.
Αλλά, εκτός αν είσαστε σαν την μικρή μου κόρη που αφήνει όλα τα φώτα ανοικτά και την κυνηγάμε για να τα κλείνει, μπορείτε με μία τέτοια εγκατάσταση να κάνετε επιπλέον οικονομία με όλες τις δυνατότητες αυτοματισμού που δίνουν οι συσκευές αυτές.
Συνοπτικά:
α) Λόγω της βεβιασμένης κυκλοφορίας του αέρα ο χώρος ζεσταίνεται πιο γρήγορα απ΄ ότι με την φυσική κυκλοφορία των κλασσικών σωμάτων. Μπορείτε δηλαδή να περιορίζετε την θέρμανση στους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε χωρίς να παθαίνετε θερμικό σοκ όταν θελήσετε να μετακινηθείτε σε αυτούς.
β) Λόγω της αυτοτελούς λειτουργίας των έχετε πολλούς θερμοστάτες, χρονοδιακόπτες και προγράμματα για να κάνετε fine tuning το πρόγραμμα θέρμανσης.
Για να είμαι όμως αντικειμενικός, κάνουν και έναν απαίσιο θόρυβο και αν δεν τοποθετηθούν σε σημείο που η δέσμη του αέρα τους να μην ενοχλεί, μπορεί να σας δημιουργούν και κανένα πονοκέφαλο.
Αν φτάσατε το διάβασμα μέχρι εδώ, θα διερωτάσθε που το πάω.
Όχι, δεν πουλάω οτιδήποτε.
Απλά, κάνω την ασφαλή πρόβλεψη ότι οι υπολογισμοί του ΥπΟικ. και της τρόικας θα πέσουν για ακόμη μία φορά έξω.
Όταν πας για ψάρεμα με τρύπια δίκτυα τα ψάρια θα σου φύγουν και δεν θα φταίνε αυτά.
Ανάλογα, στην περίπτωσή μας, όταν υπάρχει εναλλακτική στο ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης ο κόσμος θα στραφεί σ’ αυτή, κάποιες φορές ακόμη και μη θέλοντας. Και δεν θα φταίει αυτός.
Αν πχ. σε μία πολυκατοικία των 15-25 διαμερισμάτων ένας οι δύο δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα, οι υπόλοιποι παίρνουν επάνω τους το βάρος των «μπαταχτσήδων» και η ζωή κουτσά-στραβά συνεχίζεται.
Αν το 1/3 των νοικοκυριών σταματήσει να πληρώνει, λόγω της κρίσης, της ανεργίας, των απανωτών χαρατσιών και του 50% της αύξησης της δαπάνης θέρμανσης, τα υπόλοιπα 2/3 θα βρουν –θέλουν, δεν θέλουν- εναλλακτικές λύσεις.
Παραθέτω τρείς :
α) ατομικό λέβητα φυσικού αερίου αν τους «περισσεύουν» 2-3 χιλιάρικα,
β) μερικά splitάκια αν μπορούν να διαθέσουν τα μισά
και στον πάτο των επιλογών
γ) ηλεκτρικά σώματα λαδιού από το super market της γειτονιάς.
Σημείωση: Το κόστος ηλεκτρικών σωμάτων λαδιού είναι πολύ χαμηλό.
Στην σαιζόν ήδη, θα έχουν αποσβέσει.
Ναι, αλλά εδώ «σώζουμε την πατρίδα» θα πουν οι «εγκέφαλοι» του ΥπΟικ.
Και επειδή έχουν πάει και σε οικονομικά πανεπιστήμια, όπου διδάχθηκαν ολοκληρωτικό, διαφορικό λογισμό και στατιστική θα χρησιμοποιήσουν όπως πάντα την προσφιλή τους μέθοδο «των τριών»
Έχουμε και λέμε:
Ετήσια κατανάλωση, συντηρητικά-συντηρητικά, 6 εκατομμύρια χιλιόλιτρα.
Αυξάνουμε τον ΕΦΚ (Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης) από 60* σε 412 Ευρώ/χιλιόλιτρο και μαζί με το ΦΠΑ, θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους ~2,6 δις Ευρώ.
Αυτό θα εκτιμήσουν οι «ειδικοί» του ΥπΟικ και θα πάνε να το ανακοινώσουν με επισημότητα στην τρόικα.
Έστησα ένα εξελάκι, δέχθηκα μείωση της κατανάλωσης στο 80% (4,8 εκατ. χιλιόλιτρα) και αυτά τα μοίρασα 70% σε πετρέλαιο και 30% στην ΔΕΗ.
Επισημαίνω εδώ ότι η kWh της ΔΕΗ δεν επιβαρύνεται με ΕΦΚ και έχει 13% ΦΠΑ αντί του 23% των πετρελαιοειδών.
Αποτέλεσμα: 966 εκατομμύρια στην καλύτερη περίπτωση.
Να σου λοιπόν, τον βλέπω τον υπουργό να μας ανακοινώνει νέα μέτρα μιας και τα προηγούμενα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα (τι έχουν τα έρ'μα και ψωφάνε;)
Αλλά αυτό είναι το δέντρο. Ας δούμε τώρα το δάσος:
Αυτή η κυβέρνηση, το έχει καταλάβει-δεν το έχει καταλάβει, σπρώχνει τους πολίτες στην ηλεκτρική θέρμανση.
Και που το κακό, θα μου διερωτηθείτε.
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση αποτελεί για την χώρα την απόλυτη σπατάλη, την ώρα που όπως προτρέπει η λαική ρήση θα έπρεπε "να κάνουμε το σκ@τό μας παξιμάδι".
Ακόμη και σε κάποιες βόρειες χώρες που το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής τους προέρχεται από υδατοπτώσεις, ακόμη και εκεί, μια τέτοια πράξη είναι κοινωνικά στιγματιστέα.
Πολλώ δε μάλλον σε χώρες σαν την δική μας, όπου η ηλεκτροπαραγωγή προέρχεται κυρίως από στερεά και υγρά καύσιμα.
Γιατί άραγε;
Διότι, κατά την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από καύσιμη ύλη και την μεταφορά της στην κατανάλωση, η μισή χονδρικά ενέργεια ενός υψηλής ποιότητας καυσίμου, όπως το πετρέλαιο, πάει στην ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ε, και να μην μιλήσουμε για λιγνίτη, γιατί εκεί τα πράγματα είναι πολλαπλασίως δυσμενέστερα.
Το ισοδύναμο, δηλαδή, ενός χιλιόλιτρου που θα καταναλωθεί επιτόπου σε μία πολυκατοικία στην Αθήνα απαιτεί δύο+ χιλιόλιτρα στο σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ.
«Αστακουδάκια δύο, το ένα το τρώμε το άλλο το πετάμε», όπως έλεγε και η μαντάμ Σουσού.
Αλλά αυτή η κυβέρνηση είπαμε, «σώζει την χώρα».
Σε ευαισθησίες για το περιβάλλον θα κολλήσει τώρα;
Ας μάθει να κάνει μερικούς σωστούς υπολογισμούς πρώτα και στην συνέχεια μπορεί να προχωρήσει και σε πιό ευαίσθητες περιοχές.
Έχουν υπολογίσει, σε επίπεδο χώρας, το κόστος του δεύτερου «αστακουδακίου»;
Έχουν υπολογίσει τα επιπλέον πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα που το συνοδεύουν σαν «γαρνιτούρα»; (Ε, πως είπατε; Ακόμη δεν το πληρώνουμε; Όταν έρθει η ώρα κάτι θα σκαρφιστείτε;)
Έχουν υπολογίσει την αύξηση των εισαγωγών σε είδη θέρμανσης, από λέβητες φυσικού αερίου που μία γνωστή Γερμανική εταιρεία κατασκευάζει στην γειτονική μας Τουρκία, μέχρι αντλίες θερμότητας από την Άπω Ανατολή.
Προφανώς όχι.
Ούτε που τους περνάει από το μυαλό ότι το 1,6 δις που θα «χαθεί», χωρίς να καταλαβαίνουν το πως και το γιατί, θα βρεί διαφυγή προς τα παραπάνω.
Όταν το ψυχανεμισθούνε, θα σκεφθούνε (ala φυσικό αέριο) να αυξήσουν και την ηλεκτρική κιλοβατώρα κατά 50% έτσι ώστε να μπορέσουν οι Financial Times να γράψουν:
Πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδος 111%
(*) πριν λίγους μήνες ο ΕΦΚ ανέβηκε από 21 σε 60 Ευρώ/χιλιόλιτρο και ακόμη δεν έχει προλάβει να πρωτο-εφαρμοσθεί.
Υ.Γ.
Ακούω και εκείνη τη χιλιοειπωμένη δικαιολογία περί της πάταξης του λαθρεμπορίου.
GPS monitoring βυτιοφόρων ή κατεβάστε την εξισωμένη τιμή (κίνησης = θέρμανσης) 20% κάτω από την τιμή της ηλεκτρικής κιλοβατώρας.
Μεγαλύτερη ωφέλεια θα προκύψει, αν κάνετε πλήρεις και όχι αποσπασματικούς προϋπολογισμούς.