Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Φόρος επί φόρου

Αν μου έλεγε κάποιος ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε φόρο -υπό την μορφή έκτακτης εισφοράς- ΚΑΙ για τους φόρους που έχουμε ήδη πληρώσει στο παρελθόν, θα τον κοίταζα με συμπάθεια πιστεύοντας ότι μπροστά μου έχω άτομο ειδικών νοητικών αναγκών.

Στο μυαλό κάθε νοήμονος ατόμου με μη διασαλευμένη λογική, η φορολογία συναρτάται πρωτίστως με το καθαρό εισόδημα.

Κάμπτοντας την λογική μέχρι ένα τόσο δα σημείο πριν αυτό της θραύσης της, θα έβλεπα σε περιπτώσεις εκτάκτων φορομπηχτικών καταστάσεων συνάρτηση της φορολογίας με την ύπαρξη του ατόμου (κεφαλικός φόρος ή άλλως τέλος επιτηδεύματος) ή και την περιουσία (εισφορά επί των ακινήτων).

Ο φόρος επί φόρου στην λογική μου ευρίσκεται πολύ πέραν του σημείου θραύσης και της πλέον ελαστικής έως βισκοελαστικής (λάστιχο) λογικής.

Δυστυχώς όμως το είδαμε και αυτό.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα για τις έκτακτες εισφορές το ποσό υπολογισμού της "ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης" περιλαμβάνει:

-Συνολικό Δηλωθέν εισόδημα
-Αυτοτελή φορολογούμενα ποσά
-ΦΟΡΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΣΩΝ

Πρακτικά τώρα, είχατε καταθέσεις σε μία τράπεζα οι οποίες απέφεραν σε ετήσια βάση τόκους 1000 ευρώ.

Από αυτά τα 1000 ευρώ, 900 μπήκαν στο λογαριασμό σας και τα υπόλοιπα 100 πήγαν στα ταμεία του κράτους για την αυτοτελή φορολόγηση (10%) της προσόδου που είχατε.

Τώρα, θα πληρώσετε εισφορά αλληλεγγύης, όχι μόνον για τα 900 ευρώ που εισπράξατε, αλλά και για τα 100 που φορολογηθήκατε.

Κύριε υπουργέ, υφυπουργοί και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου οικονομικών:

Αν τόσα ακριβώς ήταν τα χρήματα που σας λείπουν, θα μπορούσατε να "τσιμπήσετε" λίγο τους συντελεστές (ας πούμε 2,05 αντί 2,0%) για να καταλήξετε στο ίδιο τελικό ποσό.

Προτιμήσατε όμως άντ’ αυτού να εξευτελίσετε, για να μην πω βιάσετε, την κοινή λογική.

Κοινή είπατε είναι, -και γένους θηλυκού- ας της συμπεριφερθούμε σαν σε "κοινή γυναίκα".

Ειλικρινά σας λυπάμαι.

Υ.Γ. Στα 1707 ευρώ που οικογενειακώς θα πληρώσουμε, τα 26 ευρώ του φόρου επί του φόρου είναι αυτά που με οδήγησαν να δημοσιεύσω αυτό το μήνυμα.