Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Θεσμοφοριάζουσες, μία σύγχρονη διασκευή-διανομή


Πρωτότυπο κείμενο από την Wikipedia.
Διαγραφές, bold δικά μου.


Στην Αθήνα του 5ου π.Χ. 21ου μ.Χ αιώνα, ο Ευριπίδης, ο γνωστός ποιητής (τον υποδύεται ο Τσίπρας), βρίσκεται μαζί με έναν γέρο συγγενή του super-duper καθηγητή, τον Μνησίλοχο (τον υποδύεται ο Βαρουφάκης), έξω από το σπίτι του νεαρού άλλου τραγικού ποιητή, καθηγητή Αγάθωνα (τον υποδύεται o Σταθάκης).

Ο Ευριπίδης είναι εξαιρετικά ανήσυχος, γιατί όπως λέει στον Μνησίλοχο, οι γυναίκες θεσμοφόρες Ευρωζώνη, Eυρωτράπεζα και Διεθνοτράπεζα που σήμερα θα βρίσκονται μαζεμένες στη μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια ή άλλως το Eurogroup meeting, είναι αποφασισμένες να βρουν ένα τρόπο να τον καταστρέψουν, επειδή θεωρούν ότι τις δυσφημίζει, σαν ανάλγητες αιμοδιψείς πιστώτριες, στα έργα του
"Ο κουρέας του απεχθούς χρέους", 
"Δεσμώτες της λιτότητας", 
"Αριστερά πρώτη φορά", κ.α.
 
Ο κίνδυνος, λέει, είναι μεγάλος, και σκέπτεται πως ο μοναδικός τρόπος για να τον αποτρέψει, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία πολιτικό, για να τον υπερασπίσει.

Γι αυτό το σκοπό ελπίζει να πείσει τον ποιητή πράο καθηγητή Αγάθωνα.
Αυτός όμως αρνείται, και ο γέρο αντι-συμβατικός καθηγητής Μνησίλοχος, αναλαμβάνει την δύσκολη αποστολή.
Αφού ξυριστεί περί την κεφαλή, ντυθεί γυναικεία, με casual σινιέ ρούχα, και παραπειστικό κασκόλ που θα αποσυντονίσει τις θεσμοφόρες πρόθυμα του δανείζει ο Αγάθωνας, και αφού αποσπάσει όρκο από τον Ευριπίδη πως αν κάτι δεν πάει καλά θα κάνει τα πάντα για να τον σώσει, ο Μνησίλοχος θα πάει στο ναό της Δήμητρας  Ευρωζωνήτισας της Βρυξελιώτισας.

Εκεί θα ακούσει τις Θεσμοφοριάζουσες, που αποτελούν το Χορό της κωμωδίας ροκ-όπερας, να κατηγορούν τον Ευριπίδη και να θέλουν να τον εξολοθρεύσουν γιατί τους έχει κάνει μεγάλο κακό με τον τρόπο που τις παρουσιάζει στα έργα του ψηφαλάκια του.

Όταν πάρει τον λόγο ο μεταμφιεσμένος Μνησίλοχος, στην αρχή θα επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του Ευριπίδη ρίξει ένα γλείψιμο στον αρχιερέα (τον υποδύεται ο Soible) έτσι για να του βρίσκεται, αλλά μετά θα υποστηρίξει πως ο κατηγορούμενος δεν αποκάλυψε παρά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος από τις πονηριές των γυναικών τοξικό-υφεσιακές δανειοδοτικές πρακτικές των θεσμοφόρων.

Οι γυναίκες θεσμοφόρες ακούγοντας αυτές τις απόψεις αρχίζουν να αγανακτούν, και να ορμούν εναντίον του.

Όταν εμφανίζεται ο Κλεισθένης (τον υποδύεται ο Daisebloom), γνωστός Αθηναίος ευρωκράτης της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας καθηγητής ντυμένος γυναικεία trendy-υπουργικά βρίσκεται ανάμεσά τους, υποψιάζονται τον Μνησίλοχο.

Η πλαστοπροσωπία αποκαλύπτεται και η θέση του γέροντα showman-καθηγητή είναι δύσκολη.
Ο Μνησίλοχος καταφεύγει σε διάφορα μέσα για να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη. 
Απαγγέλλει στίχους παρωδώντας  διάφορα έργα και τσιτάτα από την "Ωδή στην ΔΕΘ" του τραγικού ποιητή, και αργότερα εμφανίζεται ο ίδιος ο Ευριπίδης, ντυμένος στην αρχή ως Μενέλαος Τσακαλώτος, στοιχείο που παραπέμπει στην Blackrock και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία της, καθόσον εξελίσσεται σκληρή διαπραγμάτευση, τραγωδία του Ελένη, και αργότερα ως Περσέας Δραγασάκης, στοιχείο παρμένο από την χαμένη του τραγωδία Ανδρομέδα οικουμενική κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

Η αγωνία του Μνησίλοχου εν τω μεταξύ συνεχίζεται.
Κατηγορείται για παραβίαση των ιερών τελετουργικών κανόνων και φρουρείται από έναν τοξότη τραπεζίτη (τον υποδύεται ο Draghi) ο οποίος τον έχει δεμένο σε μια σανίδα κόλλα χαρτί, γνωστή και ως waiver.

Ο Ευριπίδης που στην προσπάθεια του να σώσει τον Μνησίλοχο έχει έρθει κι έχει φύγει πολλές φορές, με διαφορετική κάθε φορά εμφάνιση επιστολή-πρόταση συμφωνίας γέφυρας, κάνει στις γυναίκες θεσμοφόρες μια συμφέρουσα για όλους πρόταση: 
δεν θα τις ξανακακολογήσει στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώσει τον δυστυχή γέρο showman-καθηγητή.

Οι γυναίκες πρωθιέρειες Merkel και Lagarde δέχονται.

Με δόλωμα μια νεαρή αυλητρίδα δύο ευρω-επιτρόπους (τους υποδύονται οι Junker Μoscovici) που έχει φέρει μαζί του ο Ευριπίδης, ο τοξότης τραπεζίτης που φρουρεί τον Μνησίλοχο παρασύρεται έξω από την σκηνή, σκληρή διαπραγμάτευση και μ΄ αυτήν την ευκαιρία ο Ευριπίδης και ο Μνησίλοχος γίνονται άφαντοι.

Η μαύρη κωμωδία τελειώνει με τους πανηγυρισμούς του Χορού και τα πειράγματα προς τον τοξότη τραπεζίτη που επιστρέφει και αναζητά τον εξαφανισμένο κρατούμενο φουσκωμένο ELA του.


Οι Θεσμοφοριάζουσες είναι κωμωδία του Αριστοφάνη, που έγραψε και παρουσίασε το 411 π.Χ.πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια. Είναι μια σάτιρα στο πρόσωπο και τα έργα του Ευριπίδη. Εκμεταλλευόμενος την αντιπάθεια του αρχαίου τραγικού για τις γυναίκες, τον παρουσιάζει να συγκρούεται με αυτές κατά τη διάρκεια της μεγάλης τους γιορτής, των Θεσμοφορίων. Θεωρείται ένα από τα καλύτερά του έργα και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά με μια άλλη γνωστή κωμωδία του, τη Λυσιστράτη.