Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

Η ανεμελιά του να είσαι ... αλλού


Ο Κώστα Στούπας σε δύο άρθρα του στο www.capital.gr, το δεύτερο φέρει τον τίτλο "Οι άνθρωποι είναι αλλού...", σχολιάζει την ασχετοσύνη των κυβερνητικών υπευθύνων, με αφετηρία τον νέο φόρο στο εμφιαλωμένο κρασί.

Επειδή και ο ίδιος υπήρξα κάποτε ομοίως άσχετος, η ανάγνωσή των με γύρισε 30 χρόνια πίσω:

ΕΡΤ δεκαετία 1980.

Το Teletext έχει ξεκινήσει να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του σαν η νέα super-duper υπηρεσία ευρυεκπομπής (broadcasting). Δεν πολύ-προχωράει όμως γιατί σκοντάφτει, όπως συνήθως γίνεται, στο αέναο πρόβλημα της κότας και του αυγού.

Για ν' αγοράσει ο τηλεθεατής μία νέα τηλεόραση με αποκωδικοποίητη Teletext  πρέπει να παρέχεται νέο περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει.
Για ν' αναλάβει ένας τηλεοπτικός φορέας τα έξοδα υπηρεσίας που θα παράγει ή προμηθεύεται από τρίτους το περιεχόμενο αυτό, πρέπει να έχει ενδιαφερόμενους τηλεθεατές.

Πως ιεραρχούνται λοιπόν οι προτεραιότητες;
α) Φτηνές συσκευές για να τις αγοράζει ο κόσμος και όταν δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα τότε ν' ακολουθήσει η σοβαρή επένδυση στην υπηρεσία προγράμματος.
 ή
β) Σοβαρή επένδυση στην υπηρεσία και ας μην την χρησιμοποιεί κανείς λόγω της τιμής των συσκευών, γιατί σταδιακά οι θεατές θα καταλάβουν την αξία της και με την αύξηση των πωλήσεων συσκευών σταδιακά θα πέσουν και οι τιμές τους.

Παρεμπιπτόντως μόνο μια τεχνολογία στον τομέα των οπτικοακουστικών ξέφυγε από αυτόν τον φαύλο κύκλο της κότας και του αυγού:
Το Compact Disk ή άλλως CD.
Ξεκίνησε με ακριβές συσκευές και ελάχιστο περιεχόμενο για ν' αναδειχθεί στην πλέον επιτυχημένη τεχνολογία όλων των εποχών στα οπτικοακουστικά.
Η τεχνολογία του CD απλά "ξεπουπούλιασε" τις όρνιθες και "έσπασε" τ' αυγά.

Πίσω πάλι στην ιστορία μας.

Στα πλαίσια της τεχνικής επιτροπής της EBU/Data Broadcasting, όλοι οι εκπρόσωποι των κρατικών (τότε) ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών ξύναμε το κεφάλι μας:

 ....τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Την αιτία την εντοπίσαμε σχετικά εύκολα:

-Φταίνε οι ακριβές τιμές των τηλεοράσεων με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή Teletext.

Για να πάρετε μία ιδέα, στην χώρα μας τότε κόστιζε 7-10 χιλ Δρχ. η εκ των υστέρων προσθήκη αποκωδικοποιητή, όταν μια μέσης κατηγορίας συσκευή τηλεόρασης ελληνικής συναρμολόγησης ήταν της τάξης των 50 χιλ Δρχ. και οι  high end  εισαγωγής τα διπλά και άνω.
Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε όμως και στις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής τότε Ευρώπης, που συγκροτούσαν την European Broadcasting Union.

Την εύκολη την λύση,  γρήγορα την βρήκαμε:

- Να έρθουμε σε επαφή με την βιομηχανία και να τους "πιέσουμε" να τοποθετούν σε κάθε τηλεόραση που παράγουν το τσιπάκι του αποκωδικοποιητή.

Έτσι και έγινε και σε μία από τις εξαμηνιαίες συνεδριάσεις του τεχνικού γκρουπ, νάσου ένας καλοσυνάτος Γερμανός σαν εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών.

- Γιατί δεν βάζετε αποκωδικοποιητές Teletext στα νέα μοντέλα, ρώτησε ο εκπρόσωπος του BBC που η βασίλισσά του τον είχε χρήσει και Sir.

- Πως, δεν βάζουμε, βάζουμε την βάση για το ολοκληρωμένο κύκλωμα (τσιπάκι) στα φτηνά-μεσαία μοντέλα και βάση+τσιπάκι στα ακριβά. Είναι απλά θέμα κοστολογίου. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τα φτηνά και μεσαία μοντέλα με το κόστος του ολοκληρωμένου κυκλώματος.

- Καλά και πόσο σας κοστίζει αυτό το περιβόητο τσιπάκι που δεν το βάζετε για λόγους οικονομίας, συνέχισε ο Εγγλέζος.

- Στις ποσότητες που το προμηθευόμαστε τώρα, περίπου πέντε (5) Γερμανικά Μάρκα. Αν ήταν να το βάζαμε παντού θα πετυχαίναμε κάποια καλύτερη τιμή.

Μόνο που δεν σηκωθήκαμε, καμιά 20αριά εκπρόσωποι, να τον αρχίσουμε στις σφαλιάρες.

- Για πέντε (5) Γερμανικά Μάρκα ΔΕΝ το βάζετε, σκεφτόμαστε όλοι, άλλα κάποιος τόλμησε και να το ρωτήσει.

Κατάλαβε το πνεύμα και από καλοσυνάτος Γερμανός έγινε σκέτος Γερμανός.

- Δεν έχετε ιδέα από βιομηχανία, μας πέταξε φαρδιά-πλατιά την πατσαβούρα στα μούτρα.
Πέντε Μάρκα είναι πολλά λεφτά.
Εσείς κοιτάτε τις τιμές στα μαγαζιά και σκέφτεστε τι είναι πέντε μάρκα παραπάνω.
Η βιομηχανία όμως δεν λειτουργεί έτσι.
Σας πληροφορώ ότι για να φύγει μια τηλεόραση από το εργοστάσιο, το κόστος της -ως ποσοστό της τιμής της πώλησης- πρέπει να είναι μονοψήφιο.
7-9% είναι το κόστος στις συσκευές των χαμηλών και μεσαίων σειρών και ελάχιστα πάνω από το 10% για τα πολύ ακριβά μοντέλα, λόγω των μικρών σειρών παραγωγής.
Οτιδήποτε ξεπερνάει σε κόστος τό 15-16%, απλά δεν μπαίνει σε σειρά παραγωγής ποτέ και από κανέναν.

Επιμύθιο
Η κάθε δουλειά έχει τα "μυστικά" της και καλό θα είναι οι μαθητευόμενοι μάγοι να τα ψυχανεμίζονται πριν βγάλουν από την θήκη του το μαγικό τους ραβδάκι.