Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Μικρά οικιακά φωτοβολταικά και ευστάθεια δικτύου

Αναδημοσίευση ανάρτησής μου στο capital.gr

Tην έκφραση "όχι όλα τ' αυγά στο ίδιο καλάθι" την χρησιμοποιείτε πιστεύω συχνά.
Την "πιασιάρικη" όμως αντίθεση που περιλαμβάνει η φράση "θωρηκτό τσέπης" δεν την πιάνει, παρά το γεγονός ότι και οι δύο εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια αρχή:

Πολλά και μικρότερα είναι καλύτερα από λίγα και μεγαλύτερα.

Ακόμη και τα βλίτα το έχουν καταλάβει αυτό, παρατηρώντας τα αποτελέσματα της "σύγκρουσης" των mainframes με τα PCs, των κάθε λογής δικτύων δεδομένων με το Internet και πρόσφατα των εκδοτικών συγκροτημάτων με τους χιλιάδες bloggers, posters, tweeters και δεν συμμαζεύεται.

Οι μόνοι που κάνουν ότι δεν το βλέπουν, είναι όσοι έχουν συμφέροντα στην αντίπερα όχθη.
Π.χ, η γιγαντοκλίμακα χρησιμοποιείται από όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σαν μέσο ψυχολογικής καταπίεσης των ολίγων επί των πολλών.
Πόσα δωμάτια είπαμε ότι έχει το προεδρικό μέγαρο που έκτισε ο Τσαουσέσκου για την πάρτι του;
Και βέβαια, οι ΔΕΗτζήδες για να εισπράττουν τον μισθό τους κάθε μήνα, δεν θα πρέπει ο καθείς να μπορεί να βγάλει στο μπαλκόνι/ταράτσα του 2-3 φωτοβολταικά panels, όπως εγώ μπορώ τώρα να σας μεταφέρω την γνώμη μου χωρίς να διαθέτω τα πιεστήρια της Πήγασος.
Εφαρμόζεται δηλαδή το "δημοκρατικότατο":

Λίγοι και μεγάλοι είναι καλύτεροι από πολλούς και μικρούς.

Ας γυρίσουμε όμως στο θέμα.
Για την περίπτωση των αυτοπαραγωγών (net metering ελληνιστί), σε αρκετές χώρες πλέον, η υπερβάλλουσα της ίδιο-κατανάλωσης ενέργεια που παροχετεύεται στο δίκτυο, είτε δεν πληρώνεται καθόλου, είτε -ακόμη χειρότερα- επιφέρει πρόστιμο. Γι' αυτό και κυκλοφορούν συσκευές οι οποίες όταν υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής την στέλνουν στο boiler ΖΝΧ που αποτελεί μία πολύ φτηνή αλλά καθόλου ανταποδοτική μορφή αποθήκευσης.

Στην Αυστραλία, διαβάζω, έχουν προχωρήσει ακόμη πιο πολύ εφαρμόζοντας γεωγραφικά quotas.
Σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, με μεσαίου μεγέθους οικόπεδα και μονοκατοικίες, το ένα φωτοβολταϊκό από το διπλανό του πρέπει να απέχουν κατά μια ελάχιστη απόσταση.
Όπως δηλαδή δίνονται στα μέρη μας οι άδειες για τα φαρμακεία.
Πρόλαβε και έβαλε ο γείτονάς σου φωτοβολταϊκά;
Άργησες και έχασες δυστυχώς.
Η γεωγραφική "πυκνότητα" παραγωγής πρέπει να είναι μικρότερη από την κατανάλωση για λόγους ευστάθειας δικτύου και να μην μπορεί να γράφει όσα, εν μέρει σωστά, γράφει ο Τυρεμπορικός συνάδελφος.

Εμείς εδώ τι κάναμε;
Το ακριβώς αντίθετο, όπως πάντα.
Άδεια στις μονοκατοικίες για μέχρι 10 kWp που κατά μέσο όρο υπερκαλύπτουν σε ετήσια βάση την ίδιο-κατανάλωση και έμμεση απαγόρευση στις πολυκατοικίες με την εφαρμογή της κατά 100% σύμφωνης γνώμης των συνιδιοκτητών.
Γιατί η πολυκατοικία από την κατασκευή της και μόνον επιβάλει την πολιτική των Αυστραλών για χαμηλή γεωγραφική πυκνότητα εισκόμισης ενεργείας. Ακόμη και 100% κάλυψη της ταράτσας μίας πολυκατοικίας με panels δεν θα μπορέσει να καλύψει την κατανάλωση των υποκείμενων 6-8 ορόφων διαμερισμάτων.
Σε μονοψήφιο ποσοστό συμμετοχής θα παραμείνει και όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει την απαραίτητη για την ευστάθεια του δικτύου στρεφόμενη εφεδρεία, αλλά όπως γράφτηκε θα αμβλύνει την μεσημεριανή και απογευματινή αιχμή.

Κάποιος όμως θα διερωτάτο:
Γιατί για μεν το Φυσικό Αέριο σε επίπεδο κοινοχρήστων αρκεί απλή πλειοψηφία ενώ σε επίπεδο διαμερισμάτων έχει νομοθετηθεί το "έτσι γουστάρω" και για δε τα φωτοβολταϊκά απαιτείται ομοφωνία;
Δεν υπάρχει εδώ κάποια αντίφαση;
Καμία απολύτως αντίφαση "αφελή" μου φίλε, γιατί  η κινητήρια δύναμη πίσω και από τις δύο περιπτώσεις είναι η προστασία των συμφερόντων των αντίστοιχων δημόσιων επιχειρήσεων, ήτοι των ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ.

Συμπέρασμα:
Ορθολογικές τεχνικές λύσεις υπάρχουν, ας πάψουν να κρύβουν τις λαμογιές τους πίσω από έωλες "τεχνολογικές" προφάσεις. Για να μην θυμηθώ εδώ τα ΜΟΝΟΝ 4 πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια που απεφάνθη κάποιο "Ινστιτούτο της Φλωρεντίας" ότι εξαντλούν την χωρητικότητα του διατιθέμενου φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.