Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Επανάχρηση αποθηκών ΚΕΡΑΝΗ

Διαβάζω: 


1) Τα κρυφά κίνητρα της άρνησης.
Όταν κάποιο υπουργείο ευρίσκεται στο κέντρο, οι υπάλληλοί του μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους, τα ψώνια τους ή τις συναντήσεις τους, μέσα στο ωράριο εργασίας.
Κλασσικό το φαινόμενο γυναικών υπαλλήλων που αφήνουν τις τσάντες τους (δηλωτικό παρουσίας) επιδεικτικά πάνω στο γραφείο τους και βγαίνουν έξω μόνον με το πορτοφόλι τους.
Αντίστοιχα, οι άνδρες συνάδελφοί τους, προτιμούν την δικαιολογία του: "Πετάγομαι στην τράπεζα να σηκώσω χρήματα".
Το κατά πόσο υπάρχει ΑΤΜ στο ισόγειο, δεν παίζει κανέναν ρόλο.
Όταν το κτίριο του υπουργείου ευρίσκεται στο πουθενά, απλά, δεν βολεύει.

2) Μία από τις πολλές (παλαιά) επικλήσεις λόγων ακαταλληλότητας του κτιρίου.
Το κτίριο κτίσθηκε από την αρχή για χρήση αποθήκευσης καπνού της βιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ.
Η διαδρομή του καπνού την εποχή εκείνη* ήταν τα νωπά φύλλα να ξηραίνονται υπό φυσικές συνθήκες σε υπαίθρια ή ημιυπαίθρια ξηραντήρια από τους παραγωγούς οι οποίοι στην συνέχεια τα διαμόρφωναν σε μικρές "μπάλες" για την μεταφορά τους στις καπνοβιομηχανίες.
Στις βιομηχανίες οι μπάλες έπρεπε να "ξανά-αφρατέψουν", γιατί αν τις "ντανίαζαν" όπως τις παρέλαμβαναν πολύ σύντομα θα "άναβαν" (σάπιζαν).
Κατά την ίδια διαδικασία γινόταν και ένας πρώτος ποιοτικός έλεγχος καθώς και απομάκρυνση υπόπτων ή "αναμένων" φύλλων γιατί όπως μας είχαν επισημάνει: "Ένα φύλλο να σου ανάψει και να μην το πάρεις πρέφα, μπορεί να σου καταστρέψει μια ολόκληρη αποθήκη".
Από την φύση της δηλαδή η χρήση των αποθηκευτικών χώρων απαιτούσε ευρυχωρία, στην οποία το ύψος του χώρου και η επιτρεπόμενη φόρτιση του δαπέδου εξαρτάτο μόνον από τις ανάγκες διακίνησης του προσωπικού και όχι από την αποθηκευμένη πρώτη ύλη. Για την τελευταία, το σημαντικότερο ήταν η ύπαρξη επαρκούς και διαρκούς φυσικού αερισμού για να μην "ανάψει".

Κατά την πρόσφατη ανακατασκευή με σκοπό την επανάχρηση, προκειμένου να περάσουν οι Η/Μ εγκαταστάσεις, σε κάποιους χαμηλοτάβανους χώρους, οι ψευδοροφές κατέβηκαν ακόμη χαμηλότερα.
Ο Κτηριοδομικός Κανονισμός** απαιτεί οι χώροι κυρίας χρήσης να έχουν ελάχιστο καθαρό ύψος 2,40 μέτρων, πράγμα που όπως μαθαίνω δεν διαθέτουν κάποια σημεία του κτιρίου.

Εδώ "πατάνε" οι Δ.Υ., που δεν θέλουν να στερηθούν τις χαρές του κέντρου.

(*) Πληροφορίες έτους 1968 όταν επισκευθήκαμε την καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ στα πλαίσια των μαθημάτων του πρώτου έτους της σχολής Μ/Η του ΕΜΠ.
(**) Τουλάχιστον σύμφωνα με τον προηγούμενο ΓΟΚ.